Alerta Cutremur

Alerta cutremur alerta.infp.ro este un sistem de alertă timpurie pentru cutremure dezvoltat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) din România. Acesta a fost lansat în anul 2015 și are scopul de a oferi informații rapide și precise cu privire la cutremurele care au loc în țară.

Sistemul de alertă a fost creat în urma unor cercetări științifice și se bazează pe tehnologia de detectare a undelor seismice. În momentul în care un cutremur are loc, senzorii amplasați în diferite zone ale țării detectează undele seismice și le transmit către centrul de monitorizare a cutremurelor din cadrul INCDFP. Aici, datele sunt analizate și prelucrate, iar dacă se constată că un cutremur este iminent, se emite o alertă către toți utilizatorii înregistrați în sistem.

Alertele sunt transmise prin intermediul unei aplicații mobile, dar și prin SMS sau e-mail, și includ informații precum magnitudinea cutremurului, zona afectată și sfaturi de urmat în caz de urgență. Utilizatorii pot alege să primească alerte pentru cutremure cu o magnitudine minimă de 3 grade pe scara Richter, dar și pentru evenimente mai puțin puternice.

Sistemul de alertă cutremur alerta.infp.ro a fost implementat în România cu scopul de a crește gradul de siguranță a populației în caz de cutremur. Prin furnizarea unei alerte timpurii, utilizatorii pot lua măsuri de precauție și se pot proteja împotriva daunelor și a riscurilor pentru viață. Mai mult decât atât, sistemul de alertă a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța pregătirii și a pregătirii pentru situații de urgență.

În concluzie, alerta cutremur alerta.infp.ro este un sistem util și eficient de alertare timpurie pentru cutremure, care poate ajuta la salvarea de vieți și la minimizarea pierderilor materiale în cazul unui cutremur. Este recomandat ca toți cetățenii să se înregistreze în sistem și să ia măsuri de precauție în cazul unei alerte, pentru a se proteja pe ei și pe cei dragi în fața unui astfel de eveniment.

 

Ghid de supraviețuire la cutremur

 1. Execută lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile / locuințele care necesită acest lucru.
 2. Nu face modificări la clădiri – măriri sau micşorări de spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora;
 3. Nu monta obiecte grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare, etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă;Analizează spațiul unde îți petreci mult timp (locuinţa, locul de muncă, școala etc.) şi imaginează-ți ce ar putea să se întâmple (în fiecare cameră) dacă s-ar produce un cutremur, ce ar putea răni persoanele aflate în acel loc.
 4. – obiecte (grele) care ar putea cădea / s-ar răsturna;
  – lucruri care s-ar putea sparge (ferestre, geamurile de la ușile interioare, etc.);
  – recipiente cu diverse lichide / substanțe periculoase care s-ar putea vărsa / sparge;
  – obiecte / instalații care pot produce incendii;
 5. lanificarea în avans poate fi foarte importantă în cazul unui cutremur, deoarece vă poate ajuta să luați măsuri rapide și eficiente pentru a vă proteja pe voi și pe familia voastră. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă pregătiți planul personal înainte de un cutremur:

  • Identificați locurile sigure în casă: Înainte de a lovi un cutremur, identificați zonele sigure din casă. Alegeți o zonă interioară, cum ar fi sub un birou solid sau în colțul unei camere, care este îndepărtată de ferestre, oglinzi și alte obiecte care ar putea cădea.

  • Învățați cum să opriți utilitățile: Învățați cum să opriți utilitățile înainte de cutremur. Închideți gazul, apa și electricitatea pentru a preveni daunele sau incendiile.

  • Păstrați un kit de urgență la îndemână: Păstrați un kit de urgență în casă, în mașină și la birou. Includeți elemente esențiale, cum ar fi apă, alimente neperisabile, truse medicale de prim ajutor, lanternă, radio și baterii de rezervă.

  • Înțelegeți riscurile de securitate: Înțelegeți riscurile de securitate în zonele în care locuiți, munciti sau petreceți timp. Verificați clădirile și structurile din apropierea voastră pentru a vedea dacă sunt în siguranță în cazul unui cutremur.

  • Stabiliți un plan de evacuare: Stabiliți un plan de evacuare în cazul în care este necesar să părăsiți locația. Alegeți mai multe căi de evacuare și un punct de întâlnire în afara zonei afectate.

  • Participați la exerciții de pregătire: Participați la exerciții de pregătire în comunitatea voastră. Învațați cum să acționați în caz de cutremur și cum să ajutați alții.

 

Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului.
ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.

Dacă ești / te afli:

 • în interiorul unei clădiri
   nu încerca să ieşi afară, nu te duce pe balcon, nu folosi liftul.

   adăpostește-te sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.
   dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
   protejează-ți mai ales capul şi faţa.
   îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
   dacă ești în scaun cu rotile, blochează rotilele şi protejează-ți capul şi ceafa.
 • în lift
  – apăsă butonul de urgenţă.

   când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).
 • într-un loc public (un magazin)
   stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.
 • în exteriorul unei clădiri
  – stai departe de ferestre, clădiri / balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.
  – stai la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
 • într-un vehicul
  – rămâi în interior.
   oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi.
   după cutremur, nu ieşi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. Aşteaptă forţele de intervenţie.
 • pe munte
  – fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile
  – sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

 

 • Încearcă să rămâi calm. Liniştește persoanele speriate şi copiii.
 • Verifică dacă ești rănit, vezi şi persoanele din jur. Dacă există răniţi în jur, acordă primul ajutordoar dacă știi cum.
 • Dacă ești blocat sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, lovește cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
 • Nu vorbi la telefon mult timp – rețelele sunt afectate. Sună doar pt. a semnala o urgenţă sau anunță scurt pe cineva despre tine.
 • Poartă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fii rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
 • Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. Dacă sunt / simți emisii de gaz, deschide fereastra, apoi închide robinetul de gaz și îndepărtează sursele de foc.
 • Dacă alimentarea cu apă funcționează, umple cada şi alte recipiente, pentru rezervă (s-ar putea opri ulterior).
 • Verifică dacă locuinţa a suferit pagube majore, mai ales pereti, tavan, podea, căi de acces / evacuare.
 • Dacă trebuie să părăsești locuinţa pentru că nu mai este sigură, ai grijă la scări / lift (posibil să fie afectată rezistenţa acestora) și nu uita rucsacul de urgenţă!
 • Dacă nu mai poţi ieşi din locuinţă și ai nevoie de ajutor, semnalizează sau scrie cu litere foarte mari la ferestre: A J U T O R sau S. O. S.
 • Verifică / ascultă instrucţiunile autorităţilor (radio, tv, internet, aplicații mobil).
 • Nu folosi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
 • În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

 

Întrebări frecvente

Magnitudinea unui cutremur este o măsură a energiei eliberate de acesta și este determinată de cantitatea de mișcare tectonică care a avut loc în timpul cutremurului. Această măsură a fost dezvoltată pentru a permite o comparație obiectivă a puterii și a intensității cutremurelor care se produc în diferite zone ale globului.

Magnitudinea este determinată utilizând un seismograf, care măsoară mișcarea solului generată de cutremur. Aceste măsurători sunt înregistrate în timp real și sunt apoi procesate prin intermediul unor formule matematice complexe, care iau în considerare factori precum amplitudinea și durata undelor seismice.

Magnitudinea este măsurată pe scara Richter, care a fost dezvoltată în anii 1930 de către geologul american Charles Richter. Pe această scară, magnitudinea unui cutremur este calculată folosind logaritmul bazat pe 10 al amplitudinii undelor seismice înregistrate de un seismograf amplasat la o anumită distanță de epicentru. Fiecare unitate pe scara Richter reprezintă o creștere de 10 ori a energiei eliberate de cutremur.

De exemplu, un cutremur cu magnitudinea 7,0 pe scara Richter eliberează de 10 ori mai multă energie decât un cutremur cu magnitudinea 6,0. Deși diferența de magnitudine poate fi de numai 1 unitate, diferența în intensitatea cutremurului poate fi de zeci sau sute de ori.

Magnitudinea unui cutremur este importantă pentru a evalua potențialul de daune și efecte asupra infrastructurii și populației într-o anumită zonă. De asemenea, magnitudinea este folosită pentru a ajuta la prognozarea riscului seismic și la stabilirea standardelor de siguranță pentru construcția clădirilor și infrastructurii. În general, cu cât magnitudinea unui cutremur este mai mare, cu atât este mai probabil ca acesta să producă daune semnificative și să aibă efecte mai mari asupra zonei afectate.

În concluzie, magnitudinea unui cutremur este o măsură a energiei eliberate de acesta și este determinată prin utilizarea unui seismograf și a formulelor matematice complexe. Această măsură este importantă pentru a evalua puterea și potențialul de daune ale unui cutremur și ajută la prognozarea riscului seismic și stabilirea standardelor de siguranță pentru construcții.

 

Un cutremur este un eveniment natural care constă în mișcarea bruscă și violentă a pământului, care poate fi resimțit ca o undă de șoc la suprafața terestră. Aceste mișcări se întâmplă de obicei în zonele unde plăcile tectonice ale crustei terestre se întâlnesc și se ciocnesc, iar energia acumulată se eliberează sub formă de cutremur.

Plăcile tectonice sunt straturile de roci care formează suprafața Pământului și care se mișcă de-a lungul unei cruste exterioare de-a lungul fisurilor și fisurilor. Atunci când două plăci tectonice se ciocnesc, energia se acumulează în zona de contact între plăci. Atunci când energia acumulată devine prea mare pentru ca roca să o poată reține, aceasta se eliberează sub formă de cutremur.

Mișcarea se propagă sub formă de unde seismice prin sol, iar suprafața terestră începe să vibreze și să se miște. Magnitudinea cutremurului depinde de cantitatea de energie eliberată și poate varia de la cutremure minore, care nu sunt resimțite de majoritatea oamenilor, până la cutremure majore, care pot fi devastatoare.

Cutremurele pot fi declanșate și de alte evenimente naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice, alunecările de teren și exploziile subterane, dar majoritatea cutremurelor sunt cauzate de mișcarea plăcilor tectonice.

Este important să înțelegem că cutremurele sunt evenimente naturale inevitabile și, deși nu putem preveni sau opri un cutremur, putem fi pregătiți în fața lor și putem minimiza riscul de a fi răniți sau afectați de daunele materiale prin luarea unor măsuri adecvate de pregătire și protecție.

 

Intensitatea unui cutremur se referă la nivelul de agitație a solului și la efectele resimțite de oameni, clădiri și alte structuri. Este o măsură subiectivă și poate varia de la o zonă la alta, în funcție de condițiile geologice și de distanța față de epicentru. În timp ce magnitudinea cutremurului se referă la cantitatea de energie eliberată de acesta, intensitatea este o măsură a impactului acestuia asupra oamenilor și infrastructurii.

Există mai multe scări folosite pentru a măsura intensitatea unui cutremur. Una dintre cele mai cunoscute este scara Mercalli, numită după omul de știință italian Giuseppe Mercalli, care a dezvoltat-o la începutul secolului XX. Scara Mercalli are 12 niveluri, care descriu efectele resimțite de oameni și de obiecte în diferite zone ale epicentrului.

Intensitatea cutremurului este determinată prin examinarea efectelor asupra mediului înconjurător și prin interviuri cu persoanele care au trăit cutremurul. În general, se iau în considerare următoarele factori pentru a determina intensitatea:

 1. Mișcarea clădirilor: Clădirile pot fi zguduite, lovite sau răsturnate în funcție de intensitatea cutremurului.

 2. Crăpături în sol: Solul poate să se crăpească și să se deschidă după ce un cutremur puternic a avut loc.

 3. Rupturi ale terenului: Cutremurele pot provoca mișcări ale terenului care pot duce la alunecări de teren sau prăbușiri.

 4. Zgomote puternice: Cutremurele puternice pot produce zgomote puternice care pot fi auzite în întreaga zonă.

 5. Efecte asupra oamenilor: Intensitatea poate fi evaluată prin interviuri cu persoanele care au trăit cutremurul, cu privire la felul în care au fost afectate, cât de mult au fost înspăimântate sau dacă au suferit răni.

În general, scara Mercalli este folosită pentru a evalua intensitatea unui cutremur, dar există și alte scări folosite în anumite regiuni sau de anumite organizații. Evaluarea intensității unui cutremur este importantă pentru a înțelege potențialul de daune și de efecte asupra oamenilor și infrastructurii și pentru a ajuta la luarea deciziilor cu privire la măsurile de siguranță și de protecție înainte și după producerea unui cutremur.

 

Sistemul de alertă cutremure este un sistem complex de detectare și raportare a cutremurelor, care funcționează pentru a avertiza oamenii cu privire la un cutremur înainte de a fi resimțit la suprafață. Scopul acestui sistem este de a reduce timpul de reacție și de a proteja viețile și bunurile oamenilor.

Sistemul de alertă cutremure utilizează rețele de senzori și stații seismice pentru a detecta cutremurele și a măsura magnitudinea și intensitatea acestora. Senzorii se află în diverse locații, inclusiv pe suprafața Pământului și subteran, și sunt concepuți pentru a măsura mișcarea solului, vibrațiile și alte semnale asociate cu cutremurele.

Datele colectate de senzori sunt trimise la un centru de monitorizare seismologică, unde sunt procesate și analizate pentru a determina dacă există un cutremur și care este magnitudinea acestuia. În funcție de magnitudinea cutremurului și de locația acestuia, se poate declanșa o alertă.

Alertele sunt emise prin intermediul unor sisteme de comunicare, cum ar fi alerte de mesagerie text, semnale sonore sau aplicații mobile, care avertizează oamenii cu privire la iminența unui cutremur și le oferă instrucțiuni cu privire la măsurile de precauție și siguranță pe care trebuie să le ia.

Este important de menționat că, deși sistemul de alertă cutremure poate furniza avertismente utile și timp suplimentar pentru a lua măsuri de siguranță, acesta nu este perfect și nu poate detecta toate cutremurele. Prin urmare, este important să fiți întotdeauna pregătiți și să cunoașteți măsurile de siguranță în cazul unui cutremur, indiferent dacă ați primit sau nu o alertă de cutremur.

 

Harta seismică a Bucureștiului

Harta seismică a Bucureștiului este o hartă care indică gradul de risc seismic al zonei urbane a Bucureștiului. Aceasta este alcătuită pe baza informațiilor și datelor colectate de la rețelele de monitorizare seismică și de la cercetările geologice efectuate în zonă.

Harta seismică este utilă pentru a identifica zonele cu un risc mai mare de producere a unui cutremur și a determina gradul de vulnerabilitate a clădirilor din aceste zone. În cazul unui cutremur, harta seismică poate fi folosită pentru a evalua impactul asupra clădirilor, străzilor și altor infrastructuri și pentru a ajuta la planificarea și coordonarea operațiunilor de salvare și ajutorare.

Harta seismică a Bucureștiului este alcătuită din mai multe straturi de informații geologice, seismice și topografice, care sunt analizate și interpretate pentru a identifica zonele cu un risc mai mare de cutremur. Aceste informații sunt utilizate pentru a desena contururile zonei cu grad de risc seismic ridicat.

De asemenea, harta seismică include și informații despre clădiri și infrastructuri critice, cum ar fi spitale, școli, clădiri guvernamentale, căi ferate și autostrăzi, pentru a evalua impactul unui cutremur asupra acestora.

Harta seismică a Bucureștiului este importantă pentru a identifica zonele cu un risc ridicat de cutremur și pentru a lua măsurile de siguranță necesare pentru a minimiza daunele în cazul unui cutremur. În plus, această hartă poate fi utilizată de către guverne, companii de asigurări și alți factori interesați pentru a evalua riscul și a lua măsuri pentru a reduce vulnerabilitatea la cutremure în această zonă urbană densă și importantă a României.

 

HARTA seismica a Bucurestiului

Harta clădirilor vulnerabile la cutremur din București

Ce zone trebuie să eviți, dacă nu vrei să riști nimic.

 

Cutremur Romania

Alerta Cutremur Telegram

Alerta Cutremur Android

Cutremur Vrancea

Cutremur Romania azi

Cutremur Bucuresti

Cutremure Recente azi

Alerta Seism

DE 5 ANI IMPREUNA

#RESPECT – Va multumim ca sunteti alaturi de noi  !