Jump to content

Recommended Posts

Ce este Java?

images?q=tbn:ANd9GcS-mYs7Vmhy7BhKXpz41ZF

Java este un limbaj de programare OOP sau orientat-obiect, dezvoltat de James Gosling la Sun Microsystems (acum filială Oracle), la începutul anilor ʼ90 și lansat în 1995.

Limbajul împrumută o mare parte din sintaxa C și C++, dar are un model al obiectelor mai simplu.

 

Java poate fi folosit pentru a dezvolta aplicații complete care pot rula pe un singur computer sau care pot fi distribuite între servere și clienți într-o rețea. De asemenea, poate fi folosit pentru a programa miniaplicații sau applets care nu sunt independente, ci sunt parte a unei pagini web și facilitează interacțiunea utilizatorului cu interfața grafică (intrând în competiție cu alte produse de acest tip, precum Adobe Flash sau Microsoft Silverlight).

 

De ce este limbajul Java atât de popular?

1-Portabilitate: datorită platformei JVM (despre care vom povesti puțin mai jos), Java poate rula pe aproape orice tip de sistem.

 

2-Versatilitate: este disponibil pe majoritatea dispozitivelor - computere, smartphone-uri, console,  centre de date etc.

 

3-Scalabilitate: Java a fost construit astfel încât extinderea să fie făcută cu ușurință, de aceea este atât de răspândit în rândul companiilor și start-up-urilor scalabile. 

 

4-Error-freedom: este creat astfel încât să elimine cele mai multe erori de programare – bug-uri.

 

5-Comunitate mare: mulți sunt cei care utilizează și dezvoltă programe în Java, așa că asta duce la o comunitate mare de utilizatori și programatori gata să sară în ajutor oricând te confrunți cu o problemă.

 

6-Siguranță: este un limbaj foarte sigur, iar programele care rulează pe internet nu prezintă riscul de a fi infectate.

 

7-Compatibilitate: care garantează că aplicaţiile vechi vor continua să funcţioneze şi pe noile dispozitive.

 

În ce domenii este folosit Java?

Aplicațiile Java au fost folosite în diferite domenii, precum:

 

1-Banking: pentru gestionarea tranzacțiilor.

 

2-Retail: multe din aplicațiile de facturare/bonuri din restaurante sau magazine sunt scrise în Java.

 

3-Mobile - Android: applicațiile sunt scrise în Java sau folosesc  API Java.

 

4-PC - desktop: Java este folosit pentru dezvoltarea multor aplicații populare de desktop, precum Gmail sau VLC Media Player.

 

5-Servicii financiare: este folosit în aplicații server-side.

 

6-Bursa de valori: pentru a scrie algoritmi - în ceea ce privește companiile în care ar fi bine să se investească.

 

7-Server Side: multe din aplicațiile corporate pentru business-uri foarte mari sunt scrise în Java (Oracle și IBM folosesc foarte mult Java în aplicațiile pe care le dezvoltă).

 

8-Scientific and Research Community: pentru a gestiona baze de date foarte mari.

 

Care sunt componentele Java?

Când vei începe să înveți Java vei vedea foarte des aceste abrevieri: JDK, JRE și JVM. Acestea sunt cele trei componente Java.

jvm.jpg

1-JDK – Java Development Kit (pe scurt JDK) este un pachet care pune la dispoziție mediul necesar pentru a dezvolta și a rula programul Java și include două lucruri:

1)Development Tools (pentru a dezvolta programul Java).

2)JRE (pentru a rula programul Java).

 

2-JRE – Java Runtime Environment (JRE) este un pachet de instalare care asigură doar rularea(și nu dezvoltarea) programului Java.

 

3-JVM – Java Virtual machine (JVM)este o parte foarte importantă atât a JDK cât și JRE pentru că este conținut de ambele. Orice program Java ai rula folosind JRE sau JDK, acesta se duce în JVM și JVM este responsabil pentru executarea programului Java linie cu linie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0
|

Theme Made by Zayon & Cyber Designs

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.