Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
JusT*ME

Țeapă prin SMS: mesajul periculos la care trebuie să fii foarte atent

Recommended Posts

Specialiști români avertizează că prin mesaje de tip SMS e practicată o nouă formă de înșelătorie. Nu trebuie să suni la numărul de pe care ți-a fost trimis mesajul și, mai mult, ar trebui să blochezi numărul.

Specialiști CERT-RO au avertizat încă de la începutul crizei medicale că se înmulțumesc înșelătoriile prin SMS, telefon și internet. Au fost vizate magazine mari, ca Lidl, Kaufland sau Carrefour, iar acum sunt trimise mesaje text. „Atenție în această perioadă a sărbătorilor pascale, una în care va crește volumul apelurilor și a sms-urilor, la mesajele primite pe dispozitive”, a transmis CERT-RO.

Când primești un așa mesaj, al cărui destinatar nu îl cunoști, evită să suni înapoi, înainte de toate. Este posibil ca acel număr să fie unul cu suprataxă sau la capătul celălalt al apelului să fie un infractor cibernetic, gata să încerce metode de inginerie socială pentru a extrage date confidențiale. Apoi, evită cu orice preț accesarea de link-uri din mesaje nesolicitate sau din surse necunoscute. Verifică transmiterea acelui mesaj cu expeditorul, dacă nu ești sigur.

cert-ro avertisment sms

Totodată, evită acceptarea unor oferte care sună prea bine pentru a fi reale. Verifică promoțiile pe canalele oficiale ale companiei care ar lansa o asemenea inițiativă, înainte de a face orice pas.

Și ai grijă la oferirea de date online, fără o verificare atentă. Dacă te sună cineva care se recomandă a fi un furnizor de servicii și îți solicită să confirmi anumite date confidențiale, ar trebui să închei apelul imediat. Nu răspunde la SMS-uri, apeluri sau mail-uri de la o persoană necunoscută, care solicită date personale, financiare sau verificarea unor date de acces la conturi.

Țeapa cu apeluri și mesaje de pe numere necunoscute e una veche și încă periculoasă
În cazul apelurilor, schema, în jargonul specialiștilor, se numește vishing. E ca phishing, doar că prin telefon. Tehnicile utilizate sunt inspirate din tehnici de inginerie socială (social engineering). Vestea bună e că unele telefoane, în special cele noi, din ultimii ani, identifică destul de precis de unde vine apelul. Și escrocii care folosesc vishing se bazează pe tine că suni înapoi

Este o tentativă de scam prin intermediul apelurilor pierdute sau mesajelor text care îți cer să suni înapoi. Atenție la apeluri primite primite pe telefon, de la numere de telefon din exteriorul României.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0
|

Theme Made by Zayon & Cyber Designs

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.